epub Naar de overkant van de nacht epub

by Jan van Mersbergen

Naar de overkant van de nacht beschrijft een carnavalsnacht vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Ralf. Zijn oom haalde hem over, leerde hem alle liedjes, en nu stort Ralf zich in het carnaval, verkleed als veerman.

Ik ben een veerman, zeg ik. Ik ga niet vooruit, ik ga heen en weer. Naar de overkant en weer terug, naar de overkant en weer terug. Wat nu achter me ligt, ligt straks weer voor me.
De Pater zegt: Dan kom je de dingen die geweest zijn een heleboel keer tegen.
Zijn woorden gaan als platte stenen over het water. Ze blijven tetsen, in een gebogen lijn, en dan zijn ze toch splijtend, en als ze zinken zegt hij: Jij wilde zo nodig een veerman zijn.

En inderdaad, Ralf komt de dingen die geweest zijn steeds weer tegen. Verweven met de carnavalsscènes komen onder andere de relatie met zijn vriendin, haar kinderen, zijn ouders en het carnaval van vroeger, toen hij nog bij zijn oom woonde, voorbij. Hij gaat heen en weer, de ene alinea is hij bij zijn ouders, de volgende in de kroeg, en de alinea daarna gaat het weer over zijn ouders. Veel heen en weer dus, maar het voelt nergens rommelig aan, alles loopt soepel in elkaar over. Dat zullen alle biertjes en Flügel wel zijn.

Binnen diezelfde metafoor van de veerman past de tocht naar de overkant van de nacht. Tijdens zijn tocht wordt Ralf niet alleen door zijn herinneringen vergezeld, maar ook door de mensen die hij onderweg ontmoet. Zo zijn er de Pater, de Maxicanen, Sunny de zonnebloem, de Raaf en nog veel meer. Stuk voor stuk interessante personages die het verhaal veel sfeer geven. Maar ze voegen nog meer toe, vooral de Pater helpt Ralf door zijn gesprekken een beter beeld te krijgen van zijn leven, van wie hij is en wil zijn.

... en weer voel ik de tranen komen, en de Pater kijkt via de spiegel in mijn ogen en zegt: Tijdens Vastelaovend ben je eindelijk jezelf.


Het is die combinatie van sfeer, verhaal en een prettige schrijfstijl die ervoor zorgt dat dit boek 5 sterren waard is (ook voor iemand als ik, die nog nooit carnaval vierde).

eBook tags: naar, overkant, van, nacht, epub, download, epub, jan van mersbergen

Download Naar de overkant van de nacht (epub)

epub Naar de overkant van de nacht
Downloadepub (2.8Mb)

File info

ISBN
Book Title
Book Author
PublisherUitgeverij Cossee
GanreEuropean Literature
Release date 01.10.2011
Pages count176
eBook formatPaperback, (torrent)En
File size2.8 Mb
Book rating4.38 (139 votes)
 rate rate rate rate rate